Nooit meer stekkeren. Beloofd?

Ik hoopte dat – net als de vuurpijlen en de bontjas van buurvrouw Hannie – ook het woord stekkeren met oudjaar voorgoed was afgeschoten. Tot het gisteren alsnog knetterde. Een volwassen man – v o l w a s s e n  man – zei het volgende: ‘Zo fijn dat ik tegenwoordig op mijn werk kan stekkeren’. Deze man, een man met baan dus – maar wat zegt dat tegenwoordig nog – durfde het woord stekkeren te noemen. Niet eens tussen de lakens, maar en plein publiek. Ik zal nu wel een hele batterij mensen keihard desillusioneren, maar stekkeren is geen woord! Stekkeren geeft rode kringellijntjes in je Word-document. Stekkeren is kindertaal. Stekkeren is eeeeeeeuw!

Duurzaam Happy Matters

Goed, het S-woord werd inderdaad regelmatig genoemd in een commercial voor de Mitsubishi Outlander. Een basisscholier draagt ‘stekkeren’ aan als groene oplossing. Maar hij is dan ook een jaar of 9 en verdient met de reclame waarschijnlijk het equivalent van 670x autopoetsen, zelfs na Zuid-as correctie. En hé, laten we ook even meenemen dat niet alles wat in een klaslokaal wordt genoemd zinnig is, of duurzaam. Weet je nog dat we dingen zeiden als: ‘Oewai dikke benen, chocolade tenen!’? Begrijp me goed, ik ben helemaal voor groen en duurzaam, maar ik snap alleen niet dat die groene auto’s meteen uitlanderig groot moeten zijn.

Stekkeren zou toch niet stiekempjes de Woordenlijst der Nederlandse Taal ingeslopen zijn, bedacht ik me zojuist. Oef nee, de uitslag is gelukkig positief. Of negatief als je het in termen van een dodelijk virus bekijkt. Maar de etymologiebank kent het wel… Stekkeren betekent: hard lopen. De jongen wil dus helemaal niet met zijn vader meerijden als hij vraagt: ‘Mag ik stekkeren, pappa?’

Laat ik het erger maken, stekkeren wordt nóg een keer genoemd in de officiële lijsten. Stekkeren komt – volgens het Van Dale Etymologisch Woordenboek van het Middelnederlandse woord ‘stec’, wat staak of stok betekent. Stekkeren is ‘met de prikslee rijden’. O daar laad ik toch zó van op als ik iemand in een Mitsubishi Outlander voorbij zie rijden!

Heleen Dierdorp, 8 januari 2016

Wil je ook een column / blog voor je site? Laat het me weten!