Crowdfunding: hoe staat het met jouw karmapunten?

Karmapunten Happy MattersVan crowdfunding word ik altijd happy. Het steekje per dag dat een spreekwoordelijke hemdsmouw in een jaar wordt. Ik hou van het fenomeen. Ik hou ervan als marketeer voor platform Geloofinjeproject en als donateur aan mooie hoopvolle projecten. En zelfs als bedenker van een volledig gestraald crowdfundingproject. Want dát was leren met zevenmijlslaarzen, onbetaalbaar! Dus toen Douw&Koren Crowdfunding Day 2016 aankondigde wilde ik er bij zijn.

Zo’n dag is best confronterend. Voor mij heeft crowdfunding toch een zweempje hippie; vrijheid te steunen wat je wil, onderstromen en wereldverbeteraars een kans geven. En vooral de gevestigde orde buiten de deur houden. Door zo’n dromerige bril komt informatie over toezicht en regulering, risico’s en rendementen, marktaandelen en aandelenmarkten best hard binnen. Gelukkig kon ik me ook geregeld laven aan vernieuwing en verbetering. Gelukkig waren er mede-karmapuntenspaarders (ik verdenk Joris Luyendijk daar sterk van). Naast bankiers, beleggers en boekhouders waren er ook inventievelingen en creatievelingen om mee te sparren en te netwerken. Oei glad ijs. Niet dat je met bankiers niet kan netwerken. Niet dat boekhouders niet creatief kunnen zijn. Nou ja, laat maar. De dag zit erop. De aanvankelijke vervreemding heeft plaatsgemaakt voor flow.

Crowdfunding Day is voor mij nog niet klaar, ik droom lekker verder… De meeste Nederlanders ontvangen deze week vakantiegeld. Als we nu eens allemaal 1% van ons vakantiegeld doneren aan een mooi klein project. Moet je kijken hoeveel karmapunten dat oplevert. Punten die je kunt inwisselen bij de bank van Klaas Vaak! Wat zal er een rendement van die slaapbank komen! Ga eens naar Geloofinjeproject of een van de andere donatieplatforms. Geniet mee van de bevlogenheid van initiatiefnemers die de losse steekjes in de wereld willen vastzetten. Samen hebben we tegen de 20 miljard euro vakantiegeld in de pocket. Met één procentje daarvan komen we al op 200 miljoen! Dat is geen steekje per dag, geen hemdsmouw in het jaar, maar een heel visnet…  voor élke visser in élk arm kustplaatsje!

Heleen Dierdorp is Creatief Strateeg bij Happy Matters
Happy Matters maakt wereldverbeteraars zichtbaar

27 mei 2016